В Україні планується впровадження стандарту ISO 20022



Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, розглянувши пропозицію SWIFT приєднатися до Хартії Гармонізації стандарту ISO 20022, вирішила підтримати принципи, викладені в Хартії щодо впровадження на ринку капіталу України міжнародного стандарту обміну повідомленнями ISO 20022.

Фахівці вважають, що впровадження стандарту ISO 20022 на ринку капіталу України дозволить створити єдиний стандарт обміну повідомленнями з електронних платежів і цінних паперів.

Стандарт ISO 20022 визначає універсальний підхід до взаємодії різних систем учасників фінансового ринку, є світовим відкритим стандартом, що не контролюється якимось єдиним суб'єктом, він відкритий для всіх бажаючих і безкоштовний для всіх, хто бажає його використати в будь мережі.

Стандарт ISO 20022 подає методологію, яка може допомагати встановлювати стандарти фінансових повідомлень.

Комісія рекомендуватиме Національному депозитарію України та іншим професійним учасникам ринку, в тому числі, Розрахунковому центру з обслуговування договорів на фінансових ринках, приєднатися до процесу впровадження Міжнародних стандартів обміну повідомленнями ISO 20022.

Стандарт ISO 20022 офіційно було прийнято у 2004 році. Зараз його застосовують в Єдиному європейському платіжному просторі SEPA, SWIFT, міжнародних системах CLS і Euroclear тощо. Ініціатива Федеральної резервної системи США щодо глобального стандарту для транскордонних платежів IPF також базується на цьому стандарті.

Впровадження ISO 20022 на ринку капіталу України дозволить створити єдиний стандарт обміну повідомленнями з електронних платежів і цінних паперів, що сприятиме вирішенню проблеми сумісності Української розрахункової системи з міжнародними, зробить ринок капіталу України більш доступним для іноземних учасників.

http://csm.kiev.ua/