У Женеві обговорили проект нового міжнародного стандарту ISO 45001



В даний час Міжнародна організація по стандартизації (ISO) опублікувала велику кількість стандартів на різні системи управління: системи екологічного управління (ISO 14000), системи управління безпекою ланцюжків постачань (ISO 28000), системи управління утилізацією кораблів (ISO 30000), системи управління безпекою продуктів харчування (ISO 22000), системи управління безпекою дорожнього руху (ISO 39001), системи енергетичного управління (ISO 50000), системи управління активами (ISO 55000).

Крім того, створено спеціальний документ, який допоможе впровадити і використовувати різні системи управління - стандарт ISO/PAS 17005:2008 "Експертиза на відповідність. Застосування систем управління. Принципи і вимоги".

Новий стандарт на системи управління, який в даний час разрабативат ISO, стосується забезпечення безпеки праці на робочому місці. У наступному році планується публікація цього документа під назву ISO 45001:2016 "Системи управління охороною здоров'я та безпекою праці. Вимоги".

Робота над новим стандартом стартувала близько двох років тому. А нещодавно в Женеві відбулося засідання технічного комітету ISO ТК 283, Міжнародної організації праці та інших учасників розробки стандарту, в ході якої були вивчені коментарі та запитання, отримані в ході відкритих консультацій за проектом стандарту. У результаті доопрацювали текст документа. Зараз розробники можуть перевести документ на стадію проекту міжнародного стандарту (DIS), після якої підуть додаткові громадські консультації і публікація.

Очікується, що фінальна версія ISO 45001 буде опублікована вже у жовтні 2016 року.

Стандарт ISO 45001 покликаний допомогти компаніям і організаціям по всьому світу захищати здоров'я і безпеку людей, які на них працюють. На думку фахівців, стандарт ISO 45001 в кінцевому підсумку стане дуже важливим доповненням до міжнародних стандартів Міжнародної організації праці, а також корисним автономним інструментом, який повинні взяти на озброєння все організації, які прагнуть зберегти життя, а також захистити здоров'я та безпеку своїх співробітників.

http://csm.kiev.ua/