Яка різниця між ХАССП та ISO 22000?

 © VICONSULT

До 20 вересня 2019 року згідно з Законом України «Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів», потужності (оператори) харчового ланцюжка в Україні повинні запровадити на своєму підприємстві Систему менеджменту безпечності харчової продукції (СМБХП).

На даний момент, ринок України пропонує запровадити два варіанти сертифікації харчового виробництва, відмінні за своєю структурою та вартістю: ХАССП (НАССР) та ISO 22000. І тут оператори ринку зіштовхуються з питанням: «Який саме варіант запровадити на своєму підприємстві ?»

Розберемося над головними відмінностями ХАССП (НАССР) та ISO 22000.

ХАССП (НАССР) або лайт-версія– це система аналізу ризиків та критичних контрольних точок (етапів, на яких виникають ризики). В основі ХАССП лежать принципи, яким мають відповідати всі процеси на підприємстві, аби попередити та виключити можливі ризики для здоров’я кінцевого споживача.

Згідно з законодавством України, запровадження системи ХАССП є обов'язковим на всіх підприємствах харчового ланцюжка (виробництво, пакування, зберігання, транспортування, торгівля), контролюється відповідними органами та відсутність якої несе за собою певні санкції. А вже до 20 вересня 2019 рокусистему мають запровадити навіть на малих потужностях.

За наявності лайт-версії ХАССП можна отримати сертифікат ХАССП для реалізації на території України.

Цей мінімальний пакет документів дає право захистити себе від перевірок Держпродспоживслужби.

ISO 22000 – це міжнародний стандарт Системи менеджменту безпечності харчової продукції. Стандарт містить вимоги до організації всіх процесів виробництва для безперервного контролю якості кінцевого товару.

ISO 22000 не лише базується на принципах ХАССП але й включає в себе значно більший об'єм робіт, відповідно різниться за терміном запровадження, структурою та за ціною.

На відміну від ХАССП, ISO 22000 дає можливість отримати сертифікат як для реалізації в Україні так і для експорту за кордон. Ну і звісно захищає від перевірок Держпродспоживслужби.