Внутрішній контроль підприємств. Навчання внутрішніх аудиторів (ISO 19011)

 © VICONSULT

Внутрішній контроль підприємств. Навчання внутрішніх аудиторів (ISO 19011)

Правильна організація роботи персоналу підприємства є запорукою ведення успішного бізнесу. Однією зі складових такої організації є внутрішній аудит, реальна потреба якого стає все більш очевидною.

Особлива необхідність у службі внутрішнього аудиту простежується у великих компаніях. Це обумовлюється, наприклад, наявністю системи філій та відділень, у яких вагомі рішення приймають місцеві керівники або ж у випадку, коли власник-керівник відходить від безпосереднього ведення справ на підприємстві і передає кермо влади професійним менеджерам тощо.

Багаторівневий апарат управління створює проблеми обміну інформацією, координації рішень, що призводить до помилок і зловживань з боку персоналу.

Та саме внутрішні аудити допомагають:

  • уникнути таких помилок шляхом визначення зон ризику та можливостей усунення майбутніх недоліків;
  • визначити та підсилити слабкі місця в системах управління;
  • поліпшити загальну організацію роботи та показники діяльності підприємства.

Тому вкрай важливо проводити навчання серед своїх співробітників. Під час навчання по стандарту ISO 19011 учням роз’яснюються положення щодо планування та проведення аудиту запровадженої системи управління, ведення звітності та всієї необхідної документації. Кожен повинен зрозуміти як впроваджуються норми міжнародного стандарту в роботу компанії.

Курси внутрішніх аудиторів ISO 19011 можуть включати в себе різні напрямки, але найпопулярнішими є такі:

  • система менеджменту якості ISO 9001;
  • система безпеки харчової продукції ISO 22000;
  • система екологічного менеджменту ISO 14001;
  • система охорони здоров’я та безпеки праці ISO 45001.

Усі з перелічених міжнародних стандартів визначають вимоги до систем менеджменту.

Таке навчання підходить керівникам, як починаючим, так і досвідченим аудиторам для підвищення кваліфікації. Кожен по закінченню отримує сертифікат внутрішнього аудитора встановленого зразка.

Щодо місця розташування, то на сьогодні дане питання не є проблемою, оскільки дистанційне навчання набуває все більшої популярності та дає можливість вчитись з будь-якого куточку світу.

Зараз нелегкі часи для України та мало хто замислюється про навчання. Але нам потрібно підтримувати економіку країни, щоб пришвидшити довгоочікувану перемогу! Тому на сьогодні вкрай важливо розвивати і удосконалювати бізнес для отримання більшого прибутку, а навчання внутрішніх аудиторів буде сприяти цьому.