Опублікована нова версія стандарту ISO 14001



15 вересня 2015 року опублікована нова версія стандарту ISO 14001 "Системи екологічного управління. Вимоги та настанови з використання". Свою популярність стандарт отримав завдяки тому, що підприємства, впроваджуючи системи екологічного управління зуміли мінімізувати негативний вплив на навколишнє середовище, тим самим підсиливши свою конкурентоспроможність.

Попередня версія стандарту ISO 14001 була видана в 2004 році, а найперша версія була опублікована майже 2 десятиліття тому, в 1996 році.

Переглядом стандарту займалися галузеві експерти з 70 країн, працюючи в рамках підкомітету ПК 1 "Системи управління навколишнім середовищем" при технічному комітеті ISO ТК 207 "Екологічне управління". Курирував роботу Британський інститут стандартів (BSI).

Фахівці відзначають, що мінімізація негативного впливу бізнесу на екологію за рахунок впровадження систем управління довкіллям в останні роки стає все більш актуальною. Робота в цьому напрямку допомагає як великим корпораціям, так і суб'єктам малого та середнього бізнесу покращувати імідж свого бренду, паралельно виконуючи все більш жорсткі вимоги регулюючих органів. За допомогою стандарту ISO 14001:2 015 вони зможуть коректно розставити пріоритети, підвищити ефективність і поліпшити екологічні характеристики свого бізнесу.

Нова версія стандарту передбачає глибшу інтеграцію систем управління довкіллям в основні бізнес-процеси, залучення вищого керівництва в процес мінімізації негативного впливу бізнесу на екологію, а також поліпшення взаємодії у цьому напрямку між окремими підрозділами в рамках конкретної організації.

Ключові зміни, внесені в стандарт ISO 14001:2 015

Нова високорівнева структура термінів, визначень та інші елементів, які застосовуються у всіх сучасних стандартах ISO на системи управління - полегшить впровадження та інтеграцію відразу декількох систем управління.

Нові інструменти для вищого керівництва, за допомогою яких можна ефективно інтегрувати механізми екологічного управління в основні бізнес-процеси компаній.

Більше уваги приділяється ризикам, з якими стикається організація при впровадженні механізмів екологічного управління, а також механізмам мінімізації таких ризиків.

Зміни активно підтримали понад 90% членів Інституту екологічного управління та оцінки (IEMA), найбільш впливовою організацією в даній сфері. Фахівці IEMA акцентували увагу на необхідності впровадження системи управління навколишнім середовищем в центральну стратегію компаній.

http://csm.kiev.ua/